2025/11/06

TXIRIBUELTA ETA IZOZKIA... GORA 4. MAILA!!!

Kaixo, Zigoitia!
Lehen Hezkuntzako 4. mailakoek, pasa den Urriaren 16an, egin genuen txangoa eta Urriaren 28an, jarduera berezia kontatu nahi dizkizuegu.
Egiten ari garen proiektuaren Ingurune eta Euskara ataletan, historian zehar gizakiok janaria kontserbatseko moduak eta errezetak ikasten ari gara. Eta Euskal Herrian Erdi Arotik XIX. mendera arte, ELURZULOAK erabiltzen genituen izotza egiteko eta jakiak kontserbatzeko. Ba al dakizue Euskal Herrian 200 bat inguru elur-zuloen aztarnak topatu dituztela?

BAAA, BAI! Eta geu Zigoitian dagoen bat ezagutzeko, ABADELAUETA ELKARTEKO Oscar eta Pablorekin geratu ginen gure elurzuloen ezaugarri zein berezitasunei buruz ikasteko. Lihoetako putzutik pasa eta azaldu eta gero, Muruako elurzuloa nola erabiltzen zen azaldu ziguten... eta urtean 250.000 kg izotz egiten zen neguan erortzen zen elurrarekin!!! Gero, Karetoki batean, karea zertarako eta nola egiten zen azaldu ziguten. Ba al zenekiten karea desinfektatzailea denik? Bakteriak hiltzen ditu!

Jarraian, Amezuako urtegi eta errota bisitatu genuen... pena da Aldaketa klimatikoa dela eta siku dago baina bertan, energia hidraulikoa lortzen zen eta gaur egun, energia garbiena da.

Hamaiketako, beno, hobeto esanda, hamabitakoa, Manurgako Txabola Handian hartu genuen eta izugarri polita da! Eta bueltan, harriagarria! IX.-X. mendeko Murabe herrixkaren aztarnak ikustera joan ginen. Baseliza bakarrik dago baina bisigodoen aztarnak topatu dira!!! Eta bidetik.... karruketa bat topatu genuen!!! Aitzinako kanikak ziren!!!

Bukatzeko, Muruara bueltatu ginen bazkaltzera! Zeinen ongi pasa genuen eta zenbat ikasi genuen!!!

Eta Urrian 28an, Elurzuloen izotzarekin egiten zuten moduan XIX. mendean, geuk, Gamarra Ostalaritza Eskolako Aitor  Etxebarria Sukaldariarekin txokolatezko eta banillazko izozkia egin genuen garaiko makinekin! Pila bat ikasi genuen eta makinak zoragarriak ziren. Izozkia oso oso gozoa zegoen!!! Eta gainera, ekarri zizkigun Gamarra Ostalaritza Eskolan egiten eta saltzen diren pasta zoragarriak!!! ZEIN HANDIA ZAREN AITOR!!!

GORA ABADELAUETA ELKARTEA ETA GAMARRA OSTALARITZA ESKOLA!!!

El alumnado de 4º de Educación Primaria quiere contaros la excursión que hicimos el pasado 16 de octubre y la actividad especial del 28 de octubre.

Dentro del proyecto que estamos realizando, en las áreas de Medio Natural y Euskera, estamos aprendiendo sobre las formas en que los seres humanos han conservado los alimentos a lo largo de la historia y sobre recetas tradicionales para conservar. En Euskal Herria, desde la Edad Media hasta el siglo XIX, se utilizaban los NEVEROS para hacer hielo y conservar los alimentos. ¿Sabíais que en Euskal Herria se han encontrado restos de unas 200 neveras de nieve?

Para conocer una de Zigoitia, quedamos con Óscar y Pablo de la asociación Abadelaueta , con quienes aprendimos las características y particularidades de nuestras neveras. Pasamos por el pozo de los linos y, después fuimos al nevero de Murua... ¡y que con la nieve caída en invierno se llegaban a producir 250.000 kg de hielo al año! Después, fuimos a un calero, nos explicaron para qué servía la cal y cómo se elaboraba. ¿Sabíais que la cal es desinfectante? ¡Mata bacterias!

A continuación, visitamos el embalse y el molino de Amezua... una pena que, debido al cambio climático, esté seco, pero allí se obtenía energía hidráulica, ¡una de las energías más limpias que existen hoy en día!

El almuerzo lo hicimos en la Txabola Handia de Manurga, ¡y es un lugar precioso! Y a la vuelta, ¡sorprendente! Fuimos a ver los restos del poblado de Murabe, del siglo IX-X. Solo queda la ermita, ¡pero se han encontrado restos visigodos! Y por el camino... ¡encontramos una “karruketa”! ¡Eran antiguas canicas naturales!

Para terminar, regresamos a Murua para comer. ¡Qué bien lo pasamos y cuánto aprendimos!

Y el 28 de octubre, al igual que en el siglo XIX hacían con el hielo de las neveras de Zigoitia y Euskal Herria, nosotrxs mismos hicimos helado de chocolate y de vainilla con máquinas de la época, junto a Aitor Etxebarria, cocinero y profesor de la Escuela de Hostelería de Gamarra. Aprendimos muchísimo y las máquinas eran impresionantes. ¡El helado estaba riquísimo! ERES UN GRANDE AITOR!!!
Y además, ¡nos trajo unas pastas maravillosas hechas y vendidas en la Escuela de Hostelería de Gamarra!

ESKERRIK ASKO!!!


             
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